Friday, July 24, 2015

Makmur Susu Versi Sabah


Ct suka buat makmur sebab febret,lagi pon senang nak buatkan da la Gebu, halus, dan melt in mouth, pecah didalam mulut, terasa kemanisan dan lemak susu tepung tu bha geng hehe.. aumm! ^^ Resepi ada kat sini ye..
Resepi Makmur Susu Versi Sabah.
Bahan A
1 kg tepung gandum, digoreng tanpa minyak hingga gebu dan biarkan sejuk.
400g minyak sapi / majerin pun boleh( kena panaskan bagi cair da sejuk bole uli dengan tepung)
Bahan B (inti)
500g kacang tanah,
di goreng & di tumbuk kasar nak blend pun bole tapi jgn terlalu halus.
200g gula kaster
(Tapi ni ct letak inti cip coklat nak kelainan ^^)
Bahan C
200g susu tepung
250g gula aising
Cara2:
1. Satukan bahan A hingga menjadi doh.
2. Dalam bekas lain, satukan pula bahan B. Venezuelan bulat doh tadi, leperkan sedikit, masukkan sedikit inti kacang, bulatkan lagi kemas. Susun atas dulang pembakar.
3. Panaskan oven pada suhu 160C, bakar selama 15 - 20 minit.
4. Angkat & biarkan suam, salutkan dengan bahan2 C. Simpan dalam bekas kedap udara.
#resepi dan foto Siti Fatimah Habib Mujahidin 

No comments: