Friday, November 26, 2010

Jalan-jalan cari makan di Jakarta...



Alhamdulillah

berkat ana mencabar diri

akhirnya sampai juga di Jakarta.

Jakarta adalah ibukota politik negara timur selatan Indonesia.


Sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno Hatta
jam 12.00 pagi.
Lapangan terbang ini dinamakan sempena
Presiden pertama Republik Indonesia,
Soekamo dan timbalan presiden,
Mohammad Hatta.
Lapangan Terbang ini mula beroperasi
pada pertengahan 1980an,
menggantikan lapangan terbang lama
di Kemayoran utara Jakarta.

Dari Soekarno-Hatta International Airport
rombongan kami telah menaiki kereta sewa untuk ketempat penginapan.
30 minit perjalanan
akhirnya sampailah di Novotel Mangga Dua Hotel di Jakarta
yang merupakan hotel bertafaf 4 bintang.


Kami singgah sekejap di hotel untuk mendaftar masuk

dan

meninggalkan semua barang-barang di kuanter pendaftaran.

Kemudian menikmati makan tengahari

di restoran yang terletak

dibawah Hotel Navotel itu.




Di Restoran Selera Padang...




Tak perlu ambil pesanan....




Apabila kita duduk sahaja....

palayan kedai ini akan

mengeluarkan semua jenis lauk

yang mereka ada

dan terus dihidangkan di dalam pinggan-penggan

yang sederhana besarnya.




Oleh kerana itu penuh meja dengan lauk-pauk

yang bebagai jenis masakan.




Sekiranya kita makan sedikit sahaja lauk di dalam pinggan itu

akan dikira sudah makan.




Cara mereka hendak mengira jumlah harganya...

mereka akan susun pinggan mengikut saiz

Jadi mereka akan mengira mengikut

berapa banyak lauk pinggan telah dikosongkan.


Di Novotel Mangga Dua Hotel di Jakarta



Di bahagian tengah hotel ini terdapat sebuah kolam renang saiz Olimpik.




Hotel ini berkonsepkan

dekorasi kontemporari di Asia.

hotel ini ideal untuk perjalanan perniagaan

dengan WiFi di semua kawasan

dan ruang pertemuan untuk 11 hingga 1500 orang.





Antara majalah-majalah terdapat di pasaran Indonesia.



Hai... ada juga orang nak ambil gambar ana ya.

Terima kasih.




Setiap kali ada perjumpaan... mesti makan.


Sebab makanan memang sentiasa ada sahaja terhidang di restoran ini.


Makan aja la...


sebab sudah termasuk dalam pakej penginapan


dan tak perlu bayar.





Makanan yang disediakan hanyalah kueh mueh sahaja...



Makanan berat seperti nasi memang tidak disediakan oleh pihak hotel.




Perjumpaan


Kalau nak tahu yang berdiri itu adalah Encik Zawahir

bos besar IRM.



Sesi memperkenalkan diri masing-masing...





Masing-masing tekun mendengar taklimat.

"Ok.. kita berkumpul disini lagi malam nanti

sebelum dibawa ketempat makan malam,"

kata Encik Zawair.



Di Pondok Sedap Malam



Pada malam itu,

kami telah dibawa makan malam

di Pondok Sedap Malam.




Nak juga bergambar

walaupun di dalam kegelapan...




Kalau hendak makan disini kena tempah lebih awal.




Oleh itu ketika kami sampai... makanan sudah siap sedia untuk dihidangkan.



Mar dan Linda... staf IRM.



Ini ikan terbang...

Sebenarnya rasanya macam ikan goreng biasa je.

Tetapi,

bila cara potong dan memasaknya

menjadikan ikan itu nampak

sangat menarik sekali.




Inilah antara siput yang dihidang.

Pertama kali ana tengok dan makan siput

berbentuk empat segi ini.




Burb!

Alhamdulillah perut pun sudah kenyang...

Balik hotel untuk berehat

sebab esok ada

Visi dan Misi

yang perlu dilaksanakan.

No comments: