Tahniah buat Aizuddin Ishak dan Fieza Mohd Radzi semoga rumahtangga yang dibina sentiasa di dalam lindungan rahmat Allah hendaknya. Amin.
Saturday, April 20, 2013
Sunday, October 21, 2012
Menyediakan Teh Khas Untuk Sakit Tekak.
Bahan-bahan:
Bekas kaca dengan tudung
1 biji limau, dihiris
Madu asli
Halia dihiris
Air mendidih
Cara-caranya;
Dalam mangkuk kaca,
masukkan hirisan
lemon, madu, hirisan halia dan air suam.
Apabila air sudah tidak panas,
tutup bekas dan simpan di dalam peti sejuk
sehingga ia membentuk "gel".
Cara menggunakannya,
masukkan satu sudu
bahan di atas yang telah menjadi gel ke dalam cawan
dan
tuangkan air panas ke
atasnya.
Kacau sehingga sebati
dan
minumlah ketika airnya sudah suam.
·
Ramuan yang telah menjadi gel
di atas boleh tahan 2-3 bulan jika
disimpan di dalam peti sejuk.
Selamat mencuba
Sumber:
Monday, October 15, 2012
Keluarga Othman
Kenangan:
Hari Keluarga KELUARGA OTHMAN PERTAMA 2006.
Perjumpaan KELUARGA OTHMAN YANG KE DUA 2008.
Hari keluarga KELUARGA OTHMAN KE TIGA 2010.
Pak Long - 5X Ambil SRP
Nordin Saat berusia 50-an telah menjadi calon persendirian paling tua menduduki PMR.“Saya menduduki PMR kerana mahu menebus kegagalan mendapat keputusan baik dalam peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran (SRP) 35 tahun lalu," katanya.Ya, ini adalah cabaran kepada golongan muda supaya tidak mensia-siakan peluang yang ada dengan belajar bersungguh-sungguh dan usia bukannya penghalang untuk mencapai kejayaan. Baca seterusnya dalam Harian Metro.
Kisah Encik Nordin ini ada sedikit persamaan dengan ayahanda ana. Ayahanda telah mengambil lima kali peperiksaan SRP (PMR) semenjak usia 60an lagi. Semuanya dilakukan demi untuk mendorong anak-anaknya berjaya di dalam peperiksaan.
Dulu ayahanda ana juga menjadi tukang kebun dan tukang masak di Arama Sek Men Keb Kuala Kubu Baharu, Hulu Selangor. Setiap kali anaknya mengambil peperiksaan, dia turut mendaftar untuk mengambil peperiksaan. Kisah ayah lima kali ambil peperiksan ini pernah keluar di dalam Majalah Anis.
Saturday, October 13, 2012
Oat Bakar
Bahan-bahannya:
2 cawan oat
1/3 cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder
1 sudu teh kayu manis
1/2 sudu teh garam
1 cawan walnut keping
1 cawan raspberi {apa-apa buah pun boleh}
1/2 cawan cip coklat susu
2 cawan susu
1 biji telur
3 sudu besar, mentega cair
1 sudu esen vanila
1 biji pisang masak dan dipotong 1/2-inch
Campurkan oat, gula, baking powder, kayu manis, garam,
separuh walnut, separuh strawberi dan
setengah coklat ke dalam mangkuk yang besar. Kemudian gaulkan.
Masukkan ke dalam loyang dan taburkan separuh lagi strawbwei, walnut dan coklat ke atas adunan tadi.
Bahan-bahannya:
2 cawan oat
1/3 cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder
1 sudu teh kayu manis
1/2 sudu teh garam
1 cawan walnut keping
1 cawan raspberi {apa-apa buah pun boleh}
1/2 cawan cip coklat susu
2 cawan susu
1 biji telur
3 sudu besar, mentega cair
1 sudu esen vanila
1 biji pisang masak dan dipotong 1/2-inch
Campurkan oat, gula, baking powder, kayu manis, garam, separuh walnut, separuh strawberi dan setengah coklat ke dalam mangkuk yang besar. Kemudian gaulkan.
Dalam mangkuk lain yang besar, pukul susu, telur, mentega dan vanila. Setelah sebati tuangkan ke atas loyang yang berisi oat tadi.
Panaskan oven sehingga 375 ° F dan bakarlah dalam masa 35 hingga 40 minit atau sehingga bahagian atas amenjadi seperti warna keemasan . Untuk menambahkan kelazatan, taburkan satu sudu gula perang di atas bahagian atas lazat tambahan, taburkan satu sudu atau lebih gula perang tambahan.
Potong dahulu sebelum dihidangkan.
Popia Pisang
Bahan-bahanya:
Pisang
Kulit popia
Sedikit gula
Telur
Mula-mula pisang dibelah dua atau pun empat.
Tarik dahulu kulit popia agar menjadi sehelai sahaja.
Letakkan pisang di atas kulit popia dan taburkan sedikit gula.
Gulung kulit polia perlahan-lahan/
Lipatkan kedalam kulit popia di bahagian kiri dan kanan dan teruskan
menggulung sehingga hujung.
Telur digunakan sebagai gam agar popia tidak terbuka ketika mengoreng.
Sapukan sedikit telur pada hujung kulit popia.
Jika tidak mahu gunakan telur
bolehlah gantikan telur dengan sedikit air
sekadar untuk basahkan pada hujung kulit popia.
Popia pisang yang sudah siap digulung.
Bolehlah digoreng menggunakan
api yang sederhana panas.
Gorenglah sehingga kekuningan sedikit.
Kini sudah boleh dimakan.
Mmmm...
memang seeeeeeedaaaaaaaaap.
Yang bestnya
sebab kulitnya rangup.
Hendak Seribu Daya, tak nak seribu dalih
Mmmmm...
lama sungguh ana tidak update blog ini.
Bukan tidak ada idea untuk menulis
cuma tidak kesempatan.....
Ahhh!
Sebenarnya apa sahaja sebabnya
hanyalah alasan.
Antara satu faktornya ialah
masih tidak pandai membahagikan masa.
Hendak seribu daya,, tak nak seribu dalih.
Saturday, January 28, 2012
Moh Kito Mengeratkan Siratulrahim Sesama Uhang KINCAI
Assalamualaikum....Salam buat semua warga KINCAI....
satu majlis perjumpaan warga kerinchi yang kita panggil
HARI KELUARGA WARGA KERINCHI...
Ini hasil dari keputusan mesyuarat AJK baru2 ini.
Akan berlansaung pada 12hb Feb 2012 bertempat di Jambatan Roboh (Sg Inki) Kg Pasir Puteh Kalumpang bersamaan hari Ahad bermula Jam 9.00pg.
Pelbagai acara kita adakan(sukaneka). Namun perjumpaan lebih berbentuk santai...
Jamuan makan tengah hari disediakan.
Bagaimanapun kami mengalu-alukan sumbangan pada mereka yg berminat menyumbangkan hamper mahu pun RM.....Jemputan ini terbuka buat mereka yang mengaku Anak Kerinchi.
Mereka yang berkeluarga digalakkan membawa keluarga bersama.
Harapan AJK agar perjumpaan ini membawa seribu makna pada mereka yang kuat jati diri sebagai ANOK KINCAI...
Wassalam
- Amran Mad S/U PAKHS
Pemandangan di Jambatan Roboh (Sg Inki) Kg Pasir Puteh Kalumpang
Foto: Asril Hj Sematludin's
Saturday, October 22, 2011
"Meow... meow.."
Lala…
namamu diberi
dipanggil setiap ketika dan masa
jika hilang kalibatmu dihadapan mata.
Lala...
namamu
memenuhi setiap sudut teratakku
maka
berlarilah kau mendapatkan si pemanggil.
Lala...
dek kerna gelagat
dan keceria anmu
bikin hati bisa cair
untuk menyayangi dirimu.
Lala...
Si kucing parsi yang comel
menjadi kesayangan semua.
Sering mengesot-ngesotkan bulunya
yang gebu itu
siapa yang menghampirinya
sambil berkata
"Meow... meow.."
dengan manja.
Wednesday, October 19, 2011
Saturday, October 8, 2011
Kenduri Doa Selamat & Terima Menantu
Ini dia sepupu ana.
Aizat bin Ishak namanya bersama isteri kesayangannya Syahida.
Masa kenduri ini, mereka baru seminggu diakad nikahkan.
Masa kenduri ini, mereka baru seminggu diakad nikahkan.
Pak Lang dan Mak Lang ana dan orang tua kepada Aizat.
Ketika ana sekeluarga dirumah Pak Lang, KakTeh dan Adam pun sampai.
Suka betul mereka budak-budak.
Ini dia diantara cucu-cucu Pak Lang.
Sebenarnya seminggu sebelum kenduri di Gombak, majlis pertunangan dan pernikahan telah diadakan dirumah pengantin perempuan di Kerteh, Terangganu.
Cincin buat sigadis.
Majlis akad nikah..
Pengantin bersama ibu bapa masing-masing.
Sebahagian barang hantaran...
Solat lima waktu usah dilalai,
Itulah pesanan dari Pak Bucu,
Duduk bersanding kedua mempelai,
Semoga berkekalan keanak cucu.
Kucing berlari ke atas dahan
Di selamatkan oleh Pak Mamat
Suami isteri berkasih-kasihan
Seperti nabi kasihkan umat.
Cantik wajahnya bagaikan si puteri
Menjadi rebutan kerana baik hati
Adapun adat bersuami isteri
Senang dan susah sampai kemati.
Subscribe to:
Posts (Atom)