Saturday, October 13, 2012

Popia Pisang


Bahan-bahanya:

Pisang
Kulit popia
Sedikit gula
Telur 

Mula-mula pisang dibelah dua atau pun empat.

Tarik dahulu kulit popia agar menjadi sehelai sahaja.

Letakkan pisang di atas kulit popia dan taburkan sedikit gula.


Gulung kulit polia perlahan-lahan/



Lipatkan kedalam kulit popia di bahagian kiri dan kanan dan teruskan
menggulung sehingga hujung.


Telur digunakan sebagai gam agar popia tidak terbuka ketika mengoreng.



Sapukan sedikit telur pada hujung kulit popia. 
Jika tidak mahu gunakan telur 
bolehlah gantikan telur dengan sedikit air 
sekadar untuk basahkan pada hujung kulit popia.



Popia pisang yang sudah siap digulung.
Bolehlah digoreng menggunakan 
api yang sederhana panas.



Gorenglah sehingga kekuningan sedikit.
Kini sudah boleh dimakan.
Mmmm...
memang seeeeeeedaaaaaaaaap.
Yang bestnya
sebab kulitnya rangup.

No comments: