Tahniah buat Aizuddin Ishak dan Fieza Mohd Radzi semoga rumahtangga yang dibina sentiasa di dalam lindungan rahmat Allah hendaknya. Amin.
Saturday, April 20, 2013
Sunday, October 21, 2012
Menyediakan Teh Khas Untuk Sakit Tekak.
Bahan-bahan:
Bekas kaca dengan tudung
1 biji limau, dihiris
Madu asli
Halia dihiris
Air mendidih
Cara-caranya;
Dalam mangkuk kaca,
masukkan hirisan
lemon, madu, hirisan halia dan air suam.
Apabila air sudah tidak panas,
tutup bekas dan simpan di dalam peti sejuk
sehingga ia membentuk "gel".
Cara menggunakannya,
masukkan satu sudu
bahan di atas yang telah menjadi gel ke dalam cawan
dan
tuangkan air panas ke
atasnya.
Kacau sehingga sebati
dan
minumlah ketika airnya sudah suam.
·
Ramuan yang telah menjadi gel
di atas boleh tahan 2-3 bulan jika
disimpan di dalam peti sejuk.
Selamat mencuba
Sumber:
Monday, October 15, 2012
Keluarga Othman
Kenangan:
Hari Keluarga KELUARGA OTHMAN PERTAMA 2006.
Perjumpaan KELUARGA OTHMAN YANG KE DUA 2008.
Hari keluarga KELUARGA OTHMAN KE TIGA 2010.
Pak Long - 5X Ambil SRP
Nordin Saat berusia 50-an telah menjadi calon persendirian paling tua menduduki PMR.“Saya menduduki PMR kerana mahu menebus kegagalan mendapat keputusan baik dalam peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran (SRP) 35 tahun lalu," katanya.Ya, ini adalah cabaran kepada golongan muda supaya tidak mensia-siakan peluang yang ada dengan belajar bersungguh-sungguh dan usia bukannya penghalang untuk mencapai kejayaan. Baca seterusnya dalam Harian Metro.
Kisah Encik Nordin ini ada sedikit persamaan dengan ayahanda ana. Ayahanda telah mengambil lima kali peperiksaan SRP (PMR) semenjak usia 60an lagi. Semuanya dilakukan demi untuk mendorong anak-anaknya berjaya di dalam peperiksaan.
Dulu ayahanda ana juga menjadi tukang kebun dan tukang masak di Arama Sek Men Keb Kuala Kubu Baharu, Hulu Selangor. Setiap kali anaknya mengambil peperiksaan, dia turut mendaftar untuk mengambil peperiksaan. Kisah ayah lima kali ambil peperiksan ini pernah keluar di dalam Majalah Anis.
Saturday, October 13, 2012
Oat Bakar
Bahan-bahannya:
2 cawan oat
1/3 cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder
1 sudu teh kayu manis
1/2 sudu teh garam
1 cawan walnut keping
1 cawan raspberi {apa-apa buah pun boleh}
1/2 cawan cip coklat susu
2 cawan susu
1 biji telur
3 sudu besar, mentega cair
1 sudu esen vanila
1 biji pisang masak dan dipotong 1/2-inch
Campurkan oat, gula, baking powder, kayu manis, garam,
separuh walnut, separuh strawberi dan
setengah coklat ke dalam mangkuk yang besar. Kemudian gaulkan.
Masukkan ke dalam loyang dan taburkan separuh lagi strawbwei, walnut dan coklat ke atas adunan tadi.
Bahan-bahannya:
2 cawan oat
1/3 cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder
1 sudu teh kayu manis
1/2 sudu teh garam
1 cawan walnut keping
1 cawan raspberi {apa-apa buah pun boleh}
1/2 cawan cip coklat susu
2 cawan susu
1 biji telur
3 sudu besar, mentega cair
1 sudu esen vanila
1 biji pisang masak dan dipotong 1/2-inch
Campurkan oat, gula, baking powder, kayu manis, garam, separuh walnut, separuh strawberi dan setengah coklat ke dalam mangkuk yang besar. Kemudian gaulkan.
Dalam mangkuk lain yang besar, pukul susu, telur, mentega dan vanila. Setelah sebati tuangkan ke atas loyang yang berisi oat tadi.
Panaskan oven sehingga 375 ° F dan bakarlah dalam masa 35 hingga 40 minit atau sehingga bahagian atas amenjadi seperti warna keemasan . Untuk menambahkan kelazatan, taburkan satu sudu gula perang di atas bahagian atas lazat tambahan, taburkan satu sudu atau lebih gula perang tambahan.
Potong dahulu sebelum dihidangkan.
Subscribe to:
Posts (Atom)