Tuesday, June 23, 2009

Bersama Artis - Inteam

Inteam - Damba Kasih

Saturday, June 20, 2009

Taman Nasional Kerinci Seblat terletak di 4 wilayah propinsi yaitu Sumatra Barat, Jambi, Bengkulu ...

Sekitar Kenduri Kahwin Anak Pak Lang

13 Jun yang lalu, Pak Lang telah menbuat kenduri di rumahnya di Seri Gombak. Ketika kami sampai, mereka tengah memasak. Tukang masak nasi pengantin ialah anak menantu serta Pak Lang sendiri dan bapak. Sebenarnya Pak Lang sudah biasa masak banyak sebab dia memang buat ketering pun.

Mak Jang dari Lengkawi pun sudah sampai dan bermalam di rumah Pak Lang.

Itu dia pengantin. Bertapa segaknya Razak...

Makanlah... jangan malu-malu...

Apa la yang dibisikkan oleh Ita tu agaknya...

Sempat juga suami saya bergambar dengan pengantin. Dan gambar disebelah pula ialah pertemuan dengan dua Mohd Nor... seorang Mohd Nor Rafuzi suami saya dan seorang lagi Mohd Nor anak Mas'ud.

Setelah lama tidak berjumpa...peluang ini digunakan untuk beramah mesra dengan sanak saudara.

Ini adalah diantara sepupu dan anak buah saya.

Bapak bergambar dengan Wan Long.

Terima kasih diatas pemberian cenderamata yang comel ini.

Cabei Pihek

Dikatakan cabei Pihek atau pun dikenali juga sebagai cabei duo adalah makanan kegemaran orang Kerinchi. Kebiasaannya dimakan dengan pucuk ubi beos maksudnya pucuk ubi yang telah direbus.



Bahannya:
Cili Api
Garam

Cara membuatnya:
Cili di penyek mengunakan batu lesung (bukan ditumbuk) kemudian masukkan sedikit garam.




Info Warisan Budaya Malaysia

Lesung Batu

Lesung batu diperbuat daripada batu tunggal (monolith). Ia mempunyai anak batu yang digunakan sebagai penumbuk dan bekas penumbuk yang lompang dipanggil ibu. Ianya digunakan untuk menumbuk bahan dalam kuantiti yang sedikit seperti cili, rempah, kacang dan kerisik untuk kegunaan harian .

Rujukan: http://malaysiana.pnm.my