Tuesday, June 23, 2009
Saturday, June 20, 2009
Sekitar Kenduri Kahwin Anak Pak Lang







Cabei Pihek
Dikatakan cabei Pihek atau pun dikenali juga sebagai cabei duo adalah makanan kegemaran orang Kerinchi. Kebiasaannya dimakan dengan pucuk ubi beos maksudnya pucuk ubi yang telah direbus.

Bahannya:
Cili Api
Garam
Cara membuatnya:
Cili di penyek mengunakan batu lesung (bukan ditumbuk) kemudian masukkan sedikit garam.

Info Warisan Budaya Malaysia
Lesung Batu
Lesung batu diperbuat daripada batu tunggal (monolith). Ia mempunyai anak batu yang digunakan sebagai penumbuk dan bekas penumbuk yang lompang dipanggil ibu. Ianya digunakan untuk menumbuk bahan dalam kuantiti yang sedikit seperti cili, rempah, kacang dan kerisik untuk kegunaan harian .
Rujukan: http://malaysiana.pnm.my
Bahannya:
Cili Api
Garam
Cara membuatnya:
Cili di penyek mengunakan batu lesung (bukan ditumbuk) kemudian masukkan sedikit garam.

Info Warisan Budaya Malaysia
Lesung Batu
Lesung batu diperbuat daripada batu tunggal (monolith). Ia mempunyai anak batu yang digunakan sebagai penumbuk dan bekas penumbuk yang lompang dipanggil ibu. Ianya digunakan untuk menumbuk bahan dalam kuantiti yang sedikit seperti cili, rempah, kacang dan kerisik untuk kegunaan harian .
Rujukan: http://malaysiana.pnm.my
Subscribe to:
Posts (Atom)