Resepi: Tengku Amri Tengku Afif
Lapisan labu:
1/2 biji labu manis saiz besar. Dipotong kiub.
2 cawan gula pasir
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
2 sudu teh esen vanila
1 cawan kacang almond/walnut (kalau suka)
1/2 biji labu manis saiz besar. Dipotong kiub.
2 cawan gula pasir
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
2 sudu teh esen vanila
1 cawan kacang almond/walnut (kalau suka)
Lapisan bechamel:
3 sudu mentega
3 sudu tepung gandum
2 cawan susu segar
1/2 cawan air rebusan labu
3 sudu mentega
3 sudu tepung gandum
2 cawan susu segar
1/2 cawan air rebusan labu
Cara:
1. Rebus labu bersama gula, serbuk kayu manis dan esen vanila. Kacau dan biarkan masak empuk.
1. Rebus labu bersama gula, serbuk kayu manis dan esen vanila. Kacau dan biarkan masak empuk.
2. Toskan labu. Simpan 1/2 cawan air rebusan tu untuk buat lapisan bechamel.
3. Masukkan dalam loyang pembakar. Tekan-tekan labu biar mampat ke dasar loyang. Kalau suka, taburkan kacang di atas lapisan ini.
4. Lapisan bechamel: cairkan mentega dalam kuali. Guna api kecil.
5. Campurkan tepung. Kacau rata.
6. Masukkan susu segar dan air rebusan labu tadi. Kacau sehingga licin dan agak pekat.
7. Tuang lapisan bechamel atas lapisan labu. Bakar dalam oven (rak tengah) dengan suhu 180℃ selama 30 minit. Kemudian bakar di rak atas sehingga lapisan bechamel jadi keperangan.
Enak dimakan sejuk!
Sedap, uolllllssss! Eh maksud saya, selamat mencuba, ya.
No comments:
Post a Comment