Saturday, October 13, 2012

Oat Bakar


Bahan-bahannya:
2 cawan oat
1/3 cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder
1 sudu teh kayu manis
1/2 sudu teh garam
1 cawan walnut keping
1 cawan raspberi {apa-apa buah pun boleh}
1/2 cawan cip coklat susu
2 cawan susu
1 biji telur
3 sudu besar, mentega cair
1 sudu esen  vanila
1 biji pisang masak dan dipotong 1/2-inch




Campurkan  oat, gula, baking powder, kayu manis, garam, separuh walnut, separuh strawberi  dan setengah coklat ke dalam mangkuk yang besar. Kemudian gaulkan. 


             

Masukkan ke dalam loyang dan taburkan separuh lagi strawbwei, walnut dan coklat ke atas adunan tadi.


Dalam mangkuk lain yang besar, pukul susu, telur, mentega dan vanila. Setelah sebati tuangkan ke atas loyang yang berisi oat tadi.



Panaskan oven sehingga 375 ° F dan bakarlah dalam masa 35 hingga 40 minit atau sehingga bahagian atas amenjadi seperti warna  keemasan .  Untuk menambahkan kelazatan, taburkan satu sudu gula perang di atas bahagian atas lazat tambahan, taburkan satu sudu atau lebih gula perang tambahan.


Potong dahulu sebelum dihidangkan.



Selamat mencuba!






Popia Pisang


Bahan-bahanya:

Pisang
Kulit popia
Sedikit gula
Telur 

Mula-mula pisang dibelah dua atau pun empat.

Tarik dahulu kulit popia agar menjadi sehelai sahaja.

Letakkan pisang di atas kulit popia dan taburkan sedikit gula.


Gulung kulit polia perlahan-lahan/



Lipatkan kedalam kulit popia di bahagian kiri dan kanan dan teruskan
menggulung sehingga hujung.


Telur digunakan sebagai gam agar popia tidak terbuka ketika mengoreng.



Sapukan sedikit telur pada hujung kulit popia. 
Jika tidak mahu gunakan telur 
bolehlah gantikan telur dengan sedikit air 
sekadar untuk basahkan pada hujung kulit popia.



Popia pisang yang sudah siap digulung.
Bolehlah digoreng menggunakan 
api yang sederhana panas.



Gorenglah sehingga kekuningan sedikit.
Kini sudah boleh dimakan.
Mmmm...
memang seeeeeeedaaaaaaaaap.
Yang bestnya
sebab kulitnya rangup.

Hendak Seribu Daya, tak nak seribu dalih

Mmmmm... 
lama sungguh ana tidak update blog ini.
Bukan tidak ada idea untuk menulis
cuma tidak kesempatan.....



Ahhh! 
Sebenarnya apa sahaja sebabnya
hanyalah alasan.
Antara satu faktornya ialah
masih tidak pandai membahagikan masa.
Hendak seribu daya,, tak nak seribu dalih.


Saturday, January 28, 2012

Moh Kito Mengeratkan Siratulrahim Sesama Uhang KINCAI



Assalamualaikum....Salam buat semua warga KINCAI....
satu majlis perjumpaan warga kerinchi yang kita panggil 
HARI KELUARGA WARGA KERINCHI...
Ini hasil dari keputusan mesyuarat AJK baru2 ini. 
Akan berlansaung pada 12hb Feb 2012 bertempat di Jambatan Roboh (Sg Inki) Kg Pasir Puteh Kalumpang bersamaan hari Ahad bermula Jam 9.00pg. 
Pelbagai acara kita adakan(sukaneka). Namun perjumpaan lebih berbentuk santai...
Jamuan makan tengah hari disediakan. 
Bagaimanapun kami mengalu-alukan sumbangan pada mereka yg berminat menyumbangkan hamper mahu pun RM.....Jemputan ini terbuka buat mereka yang mengaku Anak Kerinchi.
 Mereka yang berkeluarga digalakkan membawa keluarga bersama. 
Harapan AJK agar perjumpaan ini membawa seribu makna pada mereka yang kuat jati diri sebagai ANOK KINCAI...
Wassalam 
Amran Mad S/U PAKHS



Pemandangan di Jambatan Roboh (Sg Inki) Kg Pasir Puteh Kalumpang
Foto: Asril Hj Sematludin's






Jom Belajar Cakap KERINCHI